Tumorile pulmonare

Tumorile pulmonare
Tumorile maligne pulmonare
 
 
Neoplasmul pulmonar este un tip de cancer care se dezvolta la nivelul plamanilor. Plamanii sunt un organ pereche la nivelul caruia se realizeaza schimbul de gaze (oxigen/dioxid de carbon) in timpul respiratiei. Cancerul pulmonar se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste mortalitatea determinata de cancere in Statele Unite, numarul deceselor prin acest tip de neoplasm fiind mai mare decat cele determinate de cancerul de colon, prostata, mamar si ovarian la un loc.
Fumatorii prezinta riscul cel mai mare de a dezvolta cancer pulmonar, acest risc fiind direct proportional cu numarul de tigari fumate si cu numarul anilor de fumat. Prin renuntarea la fumat riscul de a dezvolta neoplasm pulmonar se reduce semnificativ.
 
Simptome
In stadiile incipiente ale bolii semnele si simptomele sunt, de cele mai multe ori, inexistente. Ele apar, de obicei, cand boala este avansata. Intre acestea putem regasi:
-tuse nou aparuta, care nu cedeaza la tratament
-modificari ale unei tuse mai vechi
-tusea cu sange
-tulburari ale respiratiei
-respiratie suieratoare
-dureri la nivelul pieptului
-scadere ponderala, fara a se dori acest lucru
-dureri osoase, de cap
 
Cauze
Fumatul-atat cel activ cat si cel pasiv- reprezinta principalul factor determinant al cancerului pulmonar. Dar neoplasmul pulmonar poate sa apara si la persoane care nu au fumat sau nu au fost expuse la fumul de tigara niciodata. In aceste situatii, cauza ramane de cele mai multe ori necunoscuta.
Cum cauzeaza fumatul cancer pulmonar?
Cand o persoana inhaleaza fumul de tigara, plin de substante cancerigene, modificarile la nivel celular apar aproape imediat. La inceput organismul este capabil sa repare aceste distructii, dar cu fiecare expunere repetata la fumul de tigara celulele pulmonare sunt tot mai afectate. Cu timpul aceste modificari vor face ca celulele sa se comporte anormal si in final sa apara cancerul.
 
Tipuri de cancer pulmonar
Dupa aspectul celulelor maligne, neoplasmul pulmonar se imparte in 2 mari categorii, deciziile terapeutice avand la baza aceasta clasificare. Cele 2 tipuri sunt: 
-neoplasmul pulmonar cu celule mici- acesta apare aproape in exclusivitate la marii fumatori, fiind forma mai putin intalnita
-neoplasmul pulmonar non-microcelular-aceasta clasa include mai multe tipuri de neoplasme pulmonare: adenocarcinoamele, carcinoamele pulmonare cu celule scuamoase si carcinoamele pulmonare cu celule mari
 
Factorii de risc
O serie de factori creste riscul de aparitie al neoplasmului pulmonar. Unii din acesti factori pot fi controlati (fumatul), in timp ce altii nu pot fi modificati (istoricul familial de cancer pulmonar). Cei mai importanti factori de risc sunt:
-fumatul
-fumatul pasiv
-expunerea la radon
-expunerea la azbest si alte substante cancerigene (arsenic, nichel)
-istoricul familial de cancer pulmonar
 
Complicatii
Cancerul pulmonar poate determina o serie de complicatii, cele mai frecvente fiind:
-dificultate in a respira (dispnee)
-tuse cu sange
-durere, fie la nivel toracic, fie cu alta localizare (de exemplu osoasa)
-acumulare de lichid la nivelul plamanilor (pleurezie)
-diseminare in alte parti ale organismului (metastaze)-cerebrale, osoase.
 
Investigatii utile in diagnosticul neoplasmului pulmonar
Daca medicul suspecteaza ca aveti cancer pulmonar, va va recomanda a o serie de teste necesare pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului.
Teste imagistice: radiografia toracica poate evidentia o prezenta unei formatiuni la nivel pulmonar; computer tomografia pulmonara poate depista noduli de dimensiuni mici care nu apar la radiografia toracica.
Teste citologice: daca tusiti si expectorati sputa, analiza microscopica a acesteia poate pune in evidenta prezenta celulelor maligne.
Biopsia- medicul va recolta un fragment sau mai multe din formatiunea descoperita prin teste imagistice si in acest fragment vor fi depistate celulele maligne.
 
Stadializare
Odata diagnosticul de neoplasm pulmonar stabilit, medicul va incerca sa determine extinderea acestuia (stadializare). In functie de acest stadiu, medicul va lua deciziile terapeutice cele mai bune.
Stadiul I-tumora este limitata la nivelul plamanului si nu a invadat ganglionii limfatici (de obicei are sub 5 cm diametru)
Stadiul II-tumora a invadat structurile din vecinatatea plamanului (diafragmul, peretele toracic, pleura) si e posibil sa fie afectati si ganglionii limfatici regionali.
Stadiul III-in acest stadiu tumora s-a dezvoltat foarte mult si a invadat  alte organe din vecinatatea plamanilor, sau a invadat ganglionii limfatici.
Stadiul IV-tumora, fie s-a extins la celalalt plaman, fie a invadat alte organe la distanta de plaman (metastaze).
 
Tratament
Medicul va alege cel mai potrivit tratament in functie de o serie de factori: stare generala de sanatate, tipul si stadiul cancerului, preferintele pacientului. In cele mai multe dintre cazuri sunt necesare mai multe tipuri de tratament: chirugical, chimioterpie, radioterapie.
 
CELE MAI NOI
INFORMATII MEDICALE
TELEFON PROGRAMARI
0256-225 252, 0731-038 080
CALEA DOROBANTILOR NR. 3
TIMISOARA
© COPYRIGHT 2019
FUNDATIA CARDIO PREVENT
WEB DESIGN BY ROYALTY