CLIPA

CLIPA

Proiectul CLIPA - Combaterea efectelor hiperLIPidemiei familiale la Adolescenți și adulți - este un proiect pilot derulat in anul 2016, ce a avut drept scop depistarea precoce a acestei afecțiuni genetice la copiii din școlile timișorene, precum si informarea și educarea lor pe tema impactului bolilor cardiovasculare și a importanței controlului factorilor de risc asociați acestor boli care sunt responsabile, anual, de 150.000 de decese în România.

 

Printre principalii factori de risc care duc la apariția bolilor cardiovasculare se numără: alimentația dezechilibrată, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool sau factorii de stres. Prin prevenție și un stil de viață sănătos, care îmbină mișcarea cu alimentația echilibrată, acești factori de risc pot fi ținuți sub control, ceea ce poate duce la evitarea a 80% dintre decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare.

 

Pe lângă stilul de viață dezechilibrat, există anumite afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau anumite afecțiuni genetice care sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. În stadiu incipient, prezența acestor boli poate fi depistată doar prin anumite analize. Printre bolile genetice ce determină creșterea riscului cardiovascular se numără și hipercolesterolemia familială.

 

Hipercolesterolemia familială (HF) este o boală genetică frecventă ce se manifestă printr-un nivel foarte ridicat al LDL-colesterolului în sânge, încă de la naștere. Creșterea alarmantă a nivelului de colesterol duce la ateroscleroză precoce și crește riscul apariției unor evenimente cardiovasculare premature, precum infarctul miocardic acut și accidentul vascular cerebral.

 

Proiectul CLIPA si-a propus depistarea precoce a persoanelor cu hipercolesterolemie familiala, prin testarea nivelului de LDL-colesterol la copiii cu vârste cuprinse între 10-11 ani. 

 

Principalele acțiuni ale campaniei au fost:

- informarea și educarea profesorilor, părinților și elevilor cu privire la menținerea unui stil de viață sănătos și la riscurile bolilor cardiovasculare

- informarea și educarea părinților despre impactul hipercolesterolemiei familiale asupra copiilor și despre importanța depistării precoce a acestei afecțiuni, prin testarea nivelului de colesterol

- testarea valorilor LDL-colesterolului la copii

 

In perioada aprilie-iunie 2016 au fost testati 377 de elevi de clasa a patra, din 7 scoli timisorene. Dintre acesti copii, 293 (77,71%) au avut profil lipidic normal, 62 (16,44%) au avut valori ale LDLC cuprinse intre 130 si 160 mg/dl, 14 (3,71%) au avut valori intre 160 si 190 mg/dl, 4 (1 din 94,25 copii) au avut valori ale LDLc peste 190 mg/dl si restul de 8 copii (2,12%) au prezentat hipertrigliceridemie.

 

Proiectul CLIPA s-a bucurat de parteneriatul principalelor institutii locale implicate in sanatate si educatie. (Directia de Sanatate Publica Timis, Inspectoratul Scolar Judetean Timis, Primaria Municipiului Timisoara).   

CELE MAI NOI
INFORMATII MEDICALE
TELEFON PROGRAMARI
0256-225 252, 0731-038 080
CALEA DOROBANTILOR NR. 3
TIMISOARA
© COPYRIGHT 2019
FUNDATIA CARDIO PREVENT
WEB DESIGN BY ROYALTY