Pleureziile

Pleureziile
Pleureziile
 
Pleurezia reprezinta inflamarea pleurei (membrana subtire care acopera plamanii si imbraca cutia toracica) caracterizata prin aparitia in cavitatea pleurala a unei cantitati excesive de lichid. Pleura are doua foite, cea exterioara imbraca cutia toracica, iar cea interna (pleura viscerala) acopera plamanii. Spatiul ingust dintre cele doua foite (cavitatea pleurala) contine o cantitate mica de lichid cu rol de lubrifiere (15-25 ml), permitand ca cele doua foite sa alunece una pe cealalta in timpul respiratiei.
Lichidul pleural se acumuleaza atunci cand formarea acestuia depaseste absorbtia sa. Revarsatul pleural este de tip transsudat atunci cand factorii sistemici care influenteaza formarea si absorbtia lichidului pleural sufera anumite alterari, si de tip exudat atunci cand sunt implicati factorii locali. Pentru ca lichidul pleural sa fie vizibil la radiografia toracica volumul acestuia trebuie sa depaseasca 200 ml.
Pleureziile pot surveni la orice varsta. Pleurezia tuberculoasa este specifica la tineri si adultii sub 40 ani. La varste mai inaintate acestea indica neoplazii, insuficienta cardiaca congestiva.
 
Cele mai frecventa cauze ale pleureziei sunt:
-infectiile virale (pneumonii virale)
-infectiile bacteriene (pneumoniile bacteriene, TBC)
-infectiile fungice
-anumite boli autoimune (poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic)
-tumorile pulmonare
-anumite tipuri de medicamente
-traumatisme toracice
-embolie pulmonara
-disfunctii de organ (insuficienta cardiaca)
 
Simptomele care apar in pleurezie sunt durerea toracica si dificultatea de a respira (dispnee). Durerea toracica are de obicei un debut brusc. De cele mai multe ori este descrisa de catre pacienti ca o durere intepatoare. Caracterele durerii:
-este prezenta continuu dar se poate agrava in momentul respiratiei, in timpul inspirului. Pacienti evita sa respire profund pentru a preveni durerea.
-de obicei apare doar pe o parte a toracelui (unilaterala)
-poate sa iradieze in umar sau la nivelul abdomenului
-se agraveaza de obicei la tuse, stranut sau miscari bruste
-se poate calma in momentul opririi respiratiei intentionat sau la compresia pe torace, in zona dureroasa.
Daca pleurezia este produsa de o infectie virala, pot sa apara sau nu simptome de infectie virala, cum ar fi febra, durere de cap (cefalee), dureri musculare.
Intrucat semnele acestei afectiuni sunt multiple, este nevoie de un examne fizic complet, o radiografie toracica pentru a fi examinate cat mai bine aceste semne si o serie de alte teste pentru a inlatura alte posibile cauze. Medicul, prin simpla ascultare cu stetoscopul, poate identifica alte afectiuni ale plamanilor precum astm,enfizem sau pneumonie sau unele afectiuni sau malformatii cardiace. O radiografie, o electrocardiograma si unele analize de laborator sunt de asemenea necesare pentru o identificare corecta a bolii. In cazul in care medicul suspecteaza o boala autoimuna, cum ar fi lupus sau artrita reumatoida, sunt necesare analize suplimentare. Daca este insa vorba de sindromul lichidian pleural, se ia, folosind un ac, o proba de lichid din cavitatea pleurala si se trimite spre analiza la laborator.
 
Tratament
Masuri generale - reducerea aportului de lichide, repaus la pat in perioada febrila, in timpul febrei alimentatie lichida si semilichida, trecere treptata la alimentatie normala, reducerea consumului de sare.
Tratamentul pleureziei depinde de cauza care a produs-o. De exemplu, daca cauza este o infectie bacteriana, este nevoie de un tratament cu antibiotic. Daca este prezent si un trombembolism pulmonar, este nevoie de tratament pentru a se incetini sau a se preveni coagularea (anticoagulante)
 
 
CELE MAI NOI
INFORMATII MEDICALE
TELEFON PROGRAMARI
0256-225 252, 0731-038 080
CALEA DOROBANTILOR NR. 3
TIMISOARA
© COPYRIGHT 2019
FUNDATIA CARDIO PREVENT
WEB DESIGN BY ROYALTY