Bronhopneumopatia obstructiva cronica

Bronhopneumopatia obstructiva cronica
Bronhopneumopatia obstructiva cronica
 
Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala a plamanilor care apare in special la persoanele care fumeaza. Este cauzata de astuparea cailor respiartorii , adica a conductelor prin care circula aerul in plamani. Peretii lor sunt iritati si se produce prea mult mucus vascos, care le infunda. In consecinta, s-ar putea sa apara urmatoarele neplaceri:
-gafaitul-este ceea ce medicul numeste dispnee. Inseamna ca obosesti si ramai fara aer, la inceput la eforturi mari. In timp, gafaitul apare la eforturi din ce in ce mai mici, chiar si treburile casnice putand sa devina o corvoada.
-senzatia de apasare toracica, de corset care iti strange pieptul, este data de efortul tot mai mare pe care il presupune respiratia.
-oboseala intensa, pe care o simti aproape in permanenta, chiar si atunci cand stai, este consecinta efortului tot mai mare pe care il depui pentru a putea respira.
-invinetirea pielii-cianoza-este un semn ca organismul tau nu primeste suficient oxigen prin respiratie.
Oricare din aceste neplaceri trebuie sa te faca sa mergi la medic. Nu este de glumit cu BPOC! este o boala care, daca nu-i acorzi atentia necesara, iti va face viata foarte grea. Nu vei  mai putea sa faci nici cel mai mic efort. Chiar si sa respiri va deveni un chin. De aceea este important ca la primele simptome sa te adresezi medicului, ca sa primesti un tratament care sa te ajute sa tii boala sub control.
Neplacerile cauzate de BPOC nu apar brusc, ci isi fac simtita prezenta aproape pe nesimtite. Sa nu crezi ca daca nu ai toate semnele de mai sus nu ai boala. In primele stadii multi nu simt decat o oboseala mai accentuata la efort, pe care o pun pe seama imbatranirii. Adeseori, singurul semn al bolii este tusea prelungita, mai mult de o luna si eliminarea de sputa. Poate ti se pare ca poti sa traiesti cu aceste neplaceri, dar daca nu acorzi atentie primelor semne ale bolii si nu mergi la medic, boala se va agrava. BPOC nu se vindeca si, fara tratament, merge intr-o singura directie, spre rau. Insa, daca te-ai imbolnavit un tratament corect te poate ajuta sa intarzii evolutia bolii.
 
Am sau nu BPOC?
Ca sa afli daca ai BPOC, raspunde cu DA sau NU la 5 intrebari simple:
1. Tusesti de mai multe ori pe zi, in cele mai multe zile?
2. Cand tusesti, elimini sputa din piept in cele mai multe zile?
3. Obosesti si ramai fara suflu mai repede decat alte persoane de aceeasi varsta cu tine?
4. Ai peste 40 de ani?
5. Fumezi sau ai fumat in trecut? 
Daca ai raspuns afirmativ la 3 intrebari sau mai multe, este cazul sa mergi la medic. Acesta iti va spune daca suferi sau nu de BPOC.
 
Plamanul normal si palmanul cu BPOC
De aproximativ 16 ori pe minut, aerul intra si iese din plamanii tai printr-un sistem de conducte numit arbore respirator. Caile aeriene devin din ce in ce mai mici, asemanator crengilor unui copac. La capatul fiecarei mici ramificatii se gasesc niste saculeti, numiti alveole, in care ajunge aerul pe care il respiri. In cazul unui om sanatos, caile aerine sunt deschise, libere si lasa aerul sa treaca nestingherit. Cand tragi aer in piept, fiecare sac se umple, apoi se goleste rapid cand expiri. In BPOC peretii conductelor din plamanii tai sunt iritati si umflati si ingreuneaza circulatia aerului. In plus, se produce prea mult mucus vascos si lipicios care infunda orificiul acestora. Aerul ramane  inchis in plamani, minusculii saci cu aer  nu se mai pot goli si se umfla tot mai mult, iar conductele se umplu cu mucus. Din aceasta cauza respiratia devine foarte dificila.
BPOC este o combinatie intre doua probleme ale plamanului numite bronsita si enfizem:
-bronsita inseamna inflamatia conductelor din plamanii tai, care face ca  peretii lor sa se ingroase si sa produca prea mult mucus; din aceasta cauza apare tusea cu expectoratie albicioasa.
-enfizemul apare cand peretii alveolelor se rup, iar saculetii se unesc; in consecinta plamanii devin rigizi si-ti este foarte greu sa tragi aer in piept, dar si sa-l elimini.
 
De ce am BPOC?
Aceasta este, probabil, prima intrebare pe care ti-ai pus-o dupa ce ai aflat diagnosticul. Inaninte de a-ti da raspunsul trebuie sa stii ca nu suferi de o boala rara, ci dimpotriva. Cel putin 1 milion de romani sufera in acest moment de BPOC. Se estimeaza ca 2,5% din populatia Europei cu varsta de peste 30 de ani sufera de aceasta afectiune. Desi BPOC a fost considerata multa vreme o patologie a barbatului varstnic,  din ce in ce ami multi adulti tineri (20-44 de ani) sunt afectati si, de asemenea, se inregistreaza din ce in ce mai multe cazuri in randul femeilor.
Principala cauza a aparitiei acestei boli este fumatul. O persoana care fumeaza un pachet de tigari pe zi trage in piept, in 10 ani,  fumul a 73.000 de tigari. Nici nu e de mirare ca plamanii agresati zilnic in acest fel se vor imbolnavi.
 
Cum tin BPOC-ul sub control?
Faptul ca BPOC este o boala cronica inseamna ca nu se vindeca. Plamanul deteriorat nu se mai reface, dar depinde de tine sa incetinesti evolutia distructiva a bolii. Principalul tratament pe care il ai la dispozitie, daca esti fumator, este sa renunti la fumat. Simpla abandonare a fumatului va incetini deteriorarea plamanilor tai. In plus, pentru a-ti imbunatati respiratia, medicul iti va recomanda medicamente care relaxeaza si deschid caile respiratorii ingustate.
Medicamentele care dilata caile respiratorii
Bronhodilatatoarele sunt acele pufuri pe care le iei ca sa respiri mai bine. Ele relaxeaza si deschid caile respiratorii ingustate in BPOC si scad efortul pe care il depui pentru a respira, ameliorand sufocarea si suieratul. Exista medicamente care au un efect scurt, bronhodilatatoare cu durata scurta de actiune si medicamente al caror efect este mai indelungat,  bronhodilatatoare cu durata lunga de actiune. In functie de structura lor exista 3 tipuri de medicamente brohodilatatoare: -anticolinergice
                            -beta 2 agonisti
                            -metilxantine
De obicei, BPOC debuteaza dupa varsta de 40 de ani, la persoane care fumeaza de minim 20 de ani. Odata ce boala s-a declansat, daca fumezi in continuare, functia pulmonara se va degrada din ce in ce mai mult. Respiratia va fi tot mai grea si vei simti ca vei ramane fara aer la eforturi din ce in ce mai mici. In stadiile avansate ale bolii, chiar si cele mai banale activitati, cum ar fi imbracatul, spalatul, vor deveni dificile.
 
 
CELE MAI NOI
INFORMATII MEDICALE
TELEFON PROGRAMARI
0256-225 252, 0731-038 080
CALEA DOROBANTILOR NR. 3
TIMISOARA
© COPYRIGHT 2019
FUNDATIA CARDIO PREVENT
WEB DESIGN BY ROYALTY