Complicatiile diabetului zaharat

Complicatiile diabetului zaharat

Complicatiile diabetului zaharat

Retinopatia diabetica este cea mai grava complicatie oculara a diabetului zaharat, la persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 74 de ani, reprezentand principala cauza de orbire. Conform celei mai utilizate clasificari retinopatia diabetica se imparte in:

       Retinopatie diabetica – neproliferativa- forma usoara, medie si severa

                                            – proliferativa

Astazi, retinopatia diabetica proliferativa este considerata urgenta oftalmologica, fiind responsabila de pierderea definitiva a vederii. Diagnosticul obisnuit al retinopatiei se stabilieste prin examinarea oftalmoscopica a fundului de ochi prin pupila dilatata.

 

Nefropatia diabetica este una din cele mai severe complicatii ale diabetului zaharat, in tarile dezvoltate reprezentand principala cauza de includere a pacientilor cu boala renala aflata in stadiul final in programele de substitutie renala cronica: hemodializa, dializa peritoneala, transplant renal. Aceasta situatie, din pacate, se va generaliza in curand si in tarile in curs de dezvoltare, din cauza cresterii marcate a incidentei si prevalentei diabetului zaharat.

Nefropatia diabetica evolueaza in doua mari etape: nefropatia diabetica incipienta si nefropatia diabetica clinic manifesta. Orice om sanatos elimina zilnic prin urina o cantitate de albumina (albuminurie) cuprinsa intre 5 si 30 mg si o cantitate de proteine (proteinurie) de pana la 300 de mg. Microalbuminuria defineste cresterea eliminarii zilnice de albumina (intre 30 si 300 mg/24 h), acestei microalbuminurii corespunzandu-i a proteinurie subclinica (intre 300 si 500 mg/24h). In acesta stadiu pacientul prezinta nefropatie diabetica incipienta.

Nefropatia diabetica incipenta nu are niciun simptom, dozarea albuminei urinare fiind obligatorie in cazul tuturor pacientilor diabetici cel putin odata pe an. Nefropatia diabetica clinic manifesta este un stadiu mai avansat al nefropatiei diabetice. In acest stadiu valoarea albuminuriei depaseste 300 mg/24h, ceea ce corespunde unei proteinurii de peste 500 mg/24h.In cazul pacientilor cu control metabolic precar durata de evolutie pana in stadiul final este mai scurta (sub 25 de ani) in timp ce la pacientii cu control metabolic corespunzator durata este substantial mai lunga (peste 35 ani). Prognosticul acestei afectiuni poate fi ameliorat printr-un  control riguros al glicemiei si al tensiunii arteriale.

 

Neuropatia diabetica reprezinta cea mai precoce si frecventa complicatie a diabetului zaharat, afectand pana la 50% dintre pacientii cu diabet zaharat tip 2. In neuropatia diabetica sunt afectate atat fibrele nervoase somatice (motorii sau senzitive), cat si cele vegetative.

Polineuropatia diabetica predominant senzitiva simetrica distala este cea mai frecventa forma de manifestare a neuropatiei diabetice, reprezentand 90% din totalul neuropatiilor diabetice si factorul determinant al ulceratiilor plantare. Principala forma de manifestare clinica este pierderea sensibilitatii (dureroasa, tactila si termica). Pe langa aceasta mai pot aparea durerile si paresteziile. Simptomele apar doar la jumatate dintre pacienti, dar absenta lor nu trebuie sa excluda existenta neuropatiei si mai ales riscul de ulceratii la nivelul picioarelor. Diagnosticul precoce al neuropatiei periferice implica participarea activa atat a pacientului cat si anturajului acestuia prin inspectia zilnica a picioarelor si prezentarea la medic la cea mai mica modificare a tegumentului. Studiile clinice au demonstrat ca educatia preventiva poate scadea incidenta ulceratiilor si amputatiilor.

 

Complicatiile macroangiopate-anual mor 17 milioane de oameni in intreaga lume din cauza bolilor cardiovasculare. Boala coronariana omoara mai mult de 7 milioane de oameni in fiecare an, iar accidentele vasculare cerebrale aproape 6 milioane de oameni.  Pacientii cu diabet zaharat au un risc  mai mare de infarct miocardic acut, prognosticul fiind mai sever in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 1 fata de cei cu diabet zaharat tip 2. De asemenea, complicatiile ca reocluzia coronariana, reinfarctizarea, rupturile de cord si diminuarea hiperkineziei compensatorii din teritoriile vecine sunt mai frecvente in randul pacientilor diabetici
 

Cui se datoreaza? Care sunt?
ATEROSCLEROZEI
 

POZA ATEROSCLEROZA

 

 

-Angina pectorala stabila
-Sindrom coronarian acut 
-Ischemie miocardica
 silentioasa
-Boala arterelor cerebrale
 asociata diabetului zaharat
-Boala arteriala periferica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CELE MAI NOI
INFORMATII MEDICALE
TELEFON PROGRAMARI
0256-225 252, 0731-038 080
CALEA DOROBANTILOR NR. 3
TIMISOARA
© COPYRIGHT 2019
FUNDATIA CARDIO PREVENT
WEB DESIGN BY ROYALTY