Malformatile cardiace

Malformatile cardiace

Malformatiile cardiace (defectele congenitale) reprezinta anomalii de structura si/sau functie ale aparatului cardiovascular care sunt prezente de la nastere, fiind rezultatul unei dezvoltari anormale a structurilor cardiace.

Defectele comune includ:

  • vase de sange formate anormal care impiedica fluxul sanguin;
  • valve care obstrueaza fluxul sanguin, permit scurgerea retrograda sau lipsesc;
  • conexiuni incorecte sau inversate intre arterele principale si inima sau intre venele principale si inima;
  • defecte in separarea atriilor de ventricule.

Malformatiile cardiace se pot clasifica in:

  • malformatii cu șunt stanga-dreapta (ex: defect septal atrial, defect septal ventricular etc.)
  • malformatii cu șunt dreapta-stanga (ex: tetralogie Fallot)
  • malformatii fara șunt (ex: coarctatie de aorta, bicuspidie aortica)

Cauze

Cauza exacta a majoritatii malformatiilor cardiace este rareori identificata. Uneori poate fi vorba de infectii in cursul sarcinii; alteori, ereditatea joaca si ea un rol in aparitia malformatiilor cardiace congenitale. Alte situatii in care apar malformatii cardiace congenitale sunt sindroamele genetice care evolueaza cu afectarea mai multor organe, cum ar fi sindromul Down. Riscul aparitiei malformatiilor cardiace congenitale este crescut de consumul unor medicamente, dar si de consumul sau dependenta de droguri si alcool.

Simptome

Defectele congenitale pot determina o gama variata de tulburari. In unele situatii pot fi extrem de severe si sunt cauzatoare de moarte sau sunt extrem de usoare incat problema nu este sesizata.

Tratament

Multe dintre malformatiile congenitale (duct arterial patent, defectul septal ventricular, trunchi arterial comun, defectul septal atrioventricular, tetralogia Fallot si transpozitia marilor vase) pot fi corectate chirurgical, cu o singura operatie, in prima parte a copilariei. Anomaliile mai complexe pot necesita o serie de doua sau trei operatii incepand imediat dupa nastere si incheiate la varsta de trei ani.

Exista o serie de malformatii congenitale (defect septal atrial, defect septal ventricular, canal arterial persistent) care pot fi corectate minim invaziv, intr-un laborator de cateterizare cardiac, printr-o interventie cardiaca structurala percutana.

CELE MAI NOI
INFORMATII MEDICALE
TELEFON PROGRAMARI
0256-225 252, 0731-038 080
CALEA DOROBANTILOR NR. 3
TIMISOARA
© COPYRIGHT 2019
FUNDATIA CARDIO PREVENT
WEB DESIGN BY ROYALTY